Antun Branko Šimić

Antun Branko Šimić (18. studenog 1898. - 2. svibnja 1925. godine) bio je pjesnik, prevoditelj, esejist te književni i likovni kritičar. Rodio se u Drinovcima, BiH gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je polazio u Širokom brijegu, Mostaru, Vinkovcima i Zagrebu. Kao što sam već spomenula u blogu o Gustavu Krklecu, Šimić u Zagrebu upisuje sedmi razred donjogradske realne gimnazije te upoznaje Krkleca koji je te iste godine upisao sedmi razred gornjogradske klasične gimnazije. Krećući se u istim krugovima ljudi te dijeleći slične interese postaju veliki prijatelji. 1917. godine, kada je bio osmi razred, napušta školu i pokreće književni časopis „Vijavica”, dvije godine nakon toga izdaje časopis „Juriš”, a 1923. pokreće i treći časopis „Književnik”.

Prvu pjesmu „Zimska pjesma” objavljuje s 15 godina u časopisu Luč. 1920. godine objavljuje svoju prvu, a nažalost i zadnju, knjigu pjesama „Preobraženja” u kojoj su sabrane pjesme koje je do tada objavio. Ona se smatra temeljem modernog hrvatskog pjesništva.

Antun Branko Šimić smatra se najboljim pjesnikom hrvatske avangarde, čak i hrvatskog pjesništva općenito. Popularizirao je slobodni stih te je integrirao hrvatsko pjesništvo u europsko. Veliki dio njegovih djela ostao je neobjavljen do 1950-ih i 1960-ih.

U njegovu čast pokrenuta je kulturna manifestacija „Šimićevi susreti”.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Antun Branko Šimić

Kuća
}}
Spomen ploča

Antun Branko Šimić - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više