August Šenoa

August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa (14. studenoga 1838. – 13. prosinca 1881. godine) bio je hrvatski književnik, dramaturg, prevoditelj i kritičar. Rođen je u Zagrebu u Vlaškoj ulici kao prvo dijete Therese i Alojza Schönoa. Budući da se u njihovoj obitelji govorio isključivo njemački jezik, Šenoa je hrvatski jezik učio od svojih vršnjaka s kojima se svakodnevno igrao na obližnjem Ribnjaku.

Prvi razred gimnazije Šenoa je pohađao u Pečuhu, Mađarska, dok drugi razred gimnazije upisuje u Zagrebu, na Gornjem gradu. U potrazi za knjigama na hrvatskom jeziku upoznaje Ljudevita Gaja koji mu dozvoljava pristup svojoj knjižnici u današnjoj Ćirilometodskoj ulici. Do mature, osim njemačkog i hrvatskog jezika, znao je mađarski, latinski, grčki, francuski i talijanski jezik. Po završetku gimnazije upisuje Pravoslovnu akademiju. Uskoro dobiva stipendiju biskupa Strossmayera i odlazi na studij prava u Prag, ali gubi stipendiju nakon 4 semestara jer nije položio završne ispite.

1865. godine odlazi u Beč i postaje urednik časopisa „Glasonoša” i „Slawische Blätter”. Nakon godine dana vraća se u Zagreb i radi u uredništvu „Pozora” (1866.–67.), zatim kao dramaturg u Hrvatskom zemaljskom kazalištu (1870.–73.) i gradski bilježnik (1871.), a od 1873. godine kao gradski senator. Od 1874. do smrti obnašao je dužnost urednika časopisa „Vijenac”. Tri godine kasnije izabran je za potpredsjednika Matice hrvatske.

Dvadesetak godina djelovao je kao kazališni kritičar. Prokomentirao je više od 700 izvedaba iznoseći, prvi u Hrvatskoj, relevantna mišljenja o svim bitnim sastavnicama kazališnog čina (gluma, režija, scenografija, scenski govor). Kazališnim kritikama i radom u kazališnoj upravi uvelike je utjecao na modernizaciju hrvatskoga glumišta i promjenu cjelokupnog repertoara.

Najveći uspjeh doživio je povijesnim romanima „Zlatarovo zlato” (1871.), „Čuvaj se senjske ruke” (1875.), „Seljačka buna” (1877.), „Diogenes” (1878.), i „Kletva” (1881., nedovršen). Njima je uveo roman u hrvatsku književnost i odgojio čitateljsku publiku kojoj je ta književna vrsta postala omiljeno štivo.

U razdoblju između romantizma i realizma, Šenoa je u velikoj mjeri obilježio kulturni život druge polovice 19. stoljeća tako da se razdoblje u kojem je djelovao, između 1865. i 1881. godine, naziva „Šenoino doba”.

Kuća

Kuća u kojoj je živio August Šenoa

Kuća
}}
Spomen ploča

August Šenoa - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više