Dimitrija Demeter

Dimitrija Demeter (21. srpnja 1811. – 24. lipnja 1872. godine) bio je hrvatski pjesnik, dramatičar, pripovjedač, prevoditelj, kritičar i kazališni ravnatelj grčkog podrijetla, rođen u Zagrebu. Studirao je filozofiju u Grazu, a medicinu u Beču i Padovi gdje je i diplomirao 1836. godine.

Svoje prve književne radove pisao je novogrčkim jezikom (uglavnom liriku i drame), a hrvatskoj se književnoj sceni predstavio 1838. godine prilogom na njemačkom jeziku u knjizi „Ein Wort an Illyriens hochherzige Töchter” Janka Draškovića. Te iste godine objavljena su „Dramatička pokušenja – dio parvi”.

Njegovo najvažnije dramsko djelo je tragedija „Teuta” u pet čina iz 1844. godine. Demeter je autor libreta za opere Vatroslava Lisinskoga, „Ljubav i zloba” (1846., prerada prvobitne verzije Josipa Cara) i „Porin” (1850.–51.). Posebno mjesto u njegovu stvaralaštvu ima epski spjev „Grobničko polje”, koji je tiskan 1842. u Kolu. U njemu se, uz pripovijedanje javljaju i lirske pjesme (Pjesma Tatarkinja; Pjesma Hrvata, poznata po prvom stihu „Prosto zrakom ptica leti”, jedna od najboljih Demetrovih pjesama, posebno popularna kao solo-popijevka Vatroslava Lisinskoga) i dramski intonirani dijalozi.

U Zagrebu je od 1840. godine preuzeo poslove oko utemeljenja hrvatskoga profesionalnoga glumišta, gdje je na različitim visokim dužnostima djelovao do smrti.

Njegovo književno stvaralaštvo pripada najvećim ostvarenjima hrvatskoga narodnog preporoda.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Dimitrija Demeter

Kuća
}}
Spomen ploča

Dimitrija Demeter - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više