Dragutin Tadijanović

Dragutin Tadijanović (4. studenog 1905. - 27. lipnja 2007. godine) bio je hrvatski pjesnik. Rođen je u mjestu Rastušje kraj Slavonskog Broda. U Zagrebu je pohađao studij šumarstva, a zatim se prebacio na studij književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu, gdje je i diplomirao. Još kao student radio je kao korektor Narodnih novina, a zatim je počeo raditi honorarno kao nastavnik hrvatskoga jezika i književnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1944. godine postaje književni tajnik Hrvatskog izdavalačkog bibliografskog zavoda (HIBZ). Dalje nastavlja raditi kao urednik u Nakladnom zavodu Hrvatske, a potom i u Zori.

Tadijanović je uredio mnogo izdanja djela hrvatskih pisaca 19. i 20. st. kao što su Vladimir Vidrić, Ivan Kozarac, Silvije Strahimir Kranjčević, Antun Gustav Matoš, Janko Polić Kamov, Ivan Goran Kovačić i dr., te je sastavio nekoliko antologija - „Hrvatska moderna lirika”, 1933., s Olinkom Delorkom; „Četrdesetorica: pregled mlade hrvatske lirike”, 1955., s Dobrišom Cesarićem i Šimom Vučetićem; „Antologija hrvatskih pjesama u prozi”, 1958., sa Zlatkom Tomičićem. Afirmirao se i kao prevoditelj poezije prevodeći autore kao što su V. Nezval, J. W. Goethe, J. Hölderlin, Novalis, H. Heine.

Kao pjesnik pojavljuje se 1922. pjesmom „Tužna jesen” u srednjoškolskom listu „Omladini”, pod pseudonimom Margan Tadeon. Pozornost javnosti i kritičara stječe objavom pjesme „Golubinja krila” 1928. godine, pod pseudonimom Tadeon. Punim osobnim imenom počinje objavljivati 1930. godine. Njegov pjesnički opus čini više od 500 pjesama koje su objavljene u više od četrdeset pojedinačnih zbirki, izbora i sabranih pjesama.

Dobitnik je Nagrade Vladimira Nazora za životno djelo 1968. godine. Počasni je građanin Slavonskog Broda, Zagreba, Raba, grada Udbine i mjesta Podlapac, odakle je podrijetlom njegov djed po majci. Dva puta je predložen Švedskoj akademiji u Stockholmu za najvišu svjetsku nagradu, Nobelovu nagradu za književnost.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Dragutin Tadijanović

Kuća
}}
Spomen ploča

Dragutin Tadijanović - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više