Fabijan Šovagović

Fabijan Šovagović (4. siječnja 1932. – 1. siječnja 2001. godine) bio je hrvatski glumac koji je rođen kao najmlađi od četvero djece u obitelji Josipa i Tonke Šovagović u selu Ladimirevcima nedaleko Valpova.

Kao srednjoškolac glumio je u amaterskim predstavama u svom rodnom mjestu, a zatim i u omladinskom KUD-u „Milica Križan” u Osijeku. Studirao je glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao 1957. godine. Za vrijeme studija ostvaruje prvu službenu ulogu u Krležinoj „Golgoti”. Bio je član kazališta „Gavella”, HNK u Zagrebu, sudjelovao je u radu „Teatra u gostima”, djelovao kao slobodni umjetnik i nastupao na našim najvećim festivalima.

Njegova najpoznatija ostvarenja su uloge u predstavama „Lenjin”, „Dundo Maroje”, „Skup”, ali i u TV-serijama „Kuda idu divlje svinje” (1971.), „Prosjaci i sinovi” (1972.), „U registraturi” (1974.), „Velo misto” (1980.), „Đuka Begović” (1991.).

Svoju prvu filmsku ulogu ostvaruje 1957. godine u filmu „Svoga tela gospodar” Fedora Hanžekovića. Glumio je u preko 70 filmova za svog života. Njegove najpoznatije filmske uloge su uloga Matije Gupca u „Seljačkoj buni”, Jože Svetog u „Brezi”, ludog Boška u „Bitki na Neretvi”, švercera satova Franju Rošića u „H-8” i profesora u provinciji u „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj”. Svoju posljednju veću filmsku ulogu igra u Schmidtovom „Vukovar se vraća kući” 1994. godine.

U njegovu čast, u rodnim Ladimirevcima, od 2007. godine održavaju se „Šovini dani”.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Fabijan Šovagović

Kuća
}}
Spomen ploča

Fabijan Šovagović - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više