Ivan Meštrović

Ivan Meštrović (15. kolovoza 1883. - 16. siječnja 1962. godine) bio je hrvatski arhitekt, kipar i književnik. Rođen u Vrpolju, od malih nogu pokazivao je interes za umjetnost rezbareći u drvu. Sam je naučio čitati i pisati s 12 godina. 1901. godine, zahvaljujući jednom bečkom industrijalcu, otišao je na školovanje u Beč unatoč neznanju jezika. Sedam godina kasnije, uz pomoć prijatelja Rodina, seli se u Pariz gdje je u dvije godine uspio izraditi nešto više od 50 skulptura, za koje je i osvojio prva međunarodna priznanja. U međunarodnim umjetničkim krugovima istaknuo se 1911. godine osvojivši prvu nagradu za kiparstvo na Svjetskoj izložbi umjetnosti u Rimu. Nakon par godina, 1915. održao je samostalnu izložbu u Victoria and Albert muzeju u Londonu, što do tada nije imao prilike učiniti niti jedan živući umjetnik.

Bio je član Akademije znanosti i umjetnosti u Beogradu, rektor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, član JAZU, te je predavao u SAD-u na Sveučilištu u Syracusi, a potom i u South Bendu. 1954. godine postao je američki građanin. Svoje radove izlagao je u više od 150 izložbi po cijelom svijetu. Jednu od njegovih izložbi htio otvoriti sam Hitler, međutim Meštrović to nije prihvatio.

Tijekom talijanske okupacije Splita, Meštrović je uporno odbijao sudjelovati u kulturnim programima nacista i fašista, što je rezultiralo njegovim uhićenjem i smrtnom presudom. Nakon nekoliko mjeseci pregovaranja njegovih prijatelja, u što je bio uključen Vatikan i Vittorio Emanuele III, ipak je oslobođen.

Neka od važnijih Meštrovićevih djela su „Zdenac života” (1905.), postavljen ispred zgrade HNK u Zagrebu 1912.; „Umjetnički paviljon”, (1934.), Zagreb; „Grgur Ninski” (1927.) Varaždin, Split, Nin; „Indijanci u Chicagu”, (1928.), Chicago.

Ivan Meštrović bio je izrazito cijenjen umjetnik, kipar, slikar i pisac u cijelom svijetu. Mnogi ga kritičari smatraju najistaknutijim hrvatskim umjetnikom čiji su radovi svjetski priznati.

Kuća

Kuća Popović

Kuća
}}
Spomen ploča

Reljef „Seljaci” (1907.), na kući Popović

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više