Josip Gostič

Josip Gostič (5. ožujka 1900. – 25. prosinca 1963. godine) bio je slovenski operni pjevač, tenor. Rođen je u Staroj Loki kraj Škofje Loke u Sloveniji. Završio je Orguljašku školu u Ljubljani, 1930. godine diplomirao je s izvrsnim ocjenama na Državnom konzervatoriju, a studij je pohađao u Ljubljani i Beču. Počeo je nastupati 1929. godine u Ljubljani. U razdoblju od 1951.–58. i 1960.–61. bio je prvak Bečke državne opere, a 1952. godine pjevao je glavnu ulogu Midasa na praizvedbi opere „Danajina ljubav” Richarda Straussa na Salzburškim svečanim igrama. Bio je stup Opere HNK-a u Zagrebu od 1937. do 1963. godine.

Dao je jedinstven doprinos hrvatskoj operi kao izniman tumač 14 likova, među njima kultnih Ere i Porina, ali i opernoj reprodukciji kao nositelj vrlo široka repertoara.

Jakov Gotovac smatrao ga je svojim jedinstvenim Erom i za njega je skladao uloge Nenada u „Kameniku” i Petra u „Mili Gojsalića”, a Boris Papandopulo ulogu Vezira u „Sunčanici”.

Nastupajući od 1943. godine u svijetu kao prvak zagrebačke Opere, uvelike je pridonio njezinu međunarodnom ugledu. Tijekom svoje bogate karijere ostvario je 115 uloga u operi i opereti i više od 2000 nastupa na sceni i na koncertima, od toga 54 uloge i 1000 nastupa samo u HNK-u. Glavne uloge ostvario je u operama Verdija (Trubadur, Aida, Otello), Wagnera (Lohengrin, Parsifal), Bizeta (Carmen), Masseneta (Werther), Gotovca (Ero s onoga svijeta), Čajkovskoga (Pikova dama), Puccinija (Tosca, Čedo Zapada), Straussa (Arijadna na Naxosu), Giordana (Andrea Chénier) i dr.

Mnogi ga smatraju jednim od najvećih umjetnika hrvatske glazbene scene.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Josip Gostič

Kuća
}}
Spomen ploča

Josip Gostič - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više