Kuća Kallina

Kuća Kallina (1903. - 1904. godine) jedna je od posebnijih i ljepših secesijskih zgrada u samom centru grada Zagreba. Projektirao ju je, a zatim i izgradio Vjekoslav Bastl, u to vrijeme glavni projektant arhitektonsko-građevinskog poduzeća Hönigsberg & Deutsch, za Josipa Kallinu koji je bio vlasnik tvornice keramičkog posuđa i peći.

Zidna ploha pročelja zgrade opločena je glaziranim keramičkim pločicama tvornice Kallina s dominantnim motivom šišmiša i lopoča, nježne plave i žute boje čime je postignuta prepoznatljivost. Svi ukrasni elementi prikazuju odlike Art Nouveau stila.

Kuća Kallina, obložena vlastitim keramičkim proizvodima, uspješna je reklama investitora Josipa Kalline i njegove tvornice keramike, te predstavlja jedno od ranijih, ali i najvažnijih ostvarenja zagrebačke secesijske arhitekture.

Prepoznatljivo plavo-žuto pročelje Kuće Kallina obnovljeno je 2011. godine pod vodstvom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Vjekoslav Bastl (1872. - 1947.) pohađao je studij na Akademie der Bildenden Künste u Beču, gdje mu je profesor bio austrijski arhitekt Otto Wagner, jedan od najvažnijih predstavnika bečke secesije. Bastl je, osim kuće Kallina, izgradio zgradu Trgovačko obrtničke komore na Trgu maršala Tita, Kuću Rado na Trgu bana Jelačića, Etnografski muzej na Mažuranićevu trgu, Kuću Pečić u Ilici 43, te Kuću Feller u Jurišićevoj ulici, poznatu po lijeku Elsa-Fluid.

Kuća Kallina

Kuća Kallina

Kuća Kallina
}}
Kuća Kallina

Kuća Kallina

Kuća Kallina
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više