Ljudevit Gaj

Ljudevit Gaj (8. srpnja 1809. - 20. travnja 1872. godine) bio je hrvatski preporoditelj, književnik, političar, zastupnik u Hrvatskom Saboru, jezikoslovac, ideolog i novinar. Rođen je u Krapini gdje je, osim u Varaždinu i Karlovcu, pohađao gimnaziju. Studirao je filozofiju u Beču i Grazu, a pravo u Pešti. Doktorirao je filozofiju u Leipzigu 1834. godine. Godinu kasnije počinje izdavati „Novine horvatske” s tjednim književnim prilogom „Danica horvatska, slavonska i dalmatinska”, i to na kajkavskom narječju, a od 1836. godine na štokavskom i počinje koristiti novi pravopis kojeg je sam autor. 1840. godine Gajev pravopis i štokavsko narječje uvode se u sve škole u Hrvatskoj.

Svoje prvo djelo pod nazivom „Die Schloser bei Krapina” (Tvrđave oko Krapine) objavljuje 1826. godine. To je ujedno bilo i prvo djelo u kojem je prikazana povijest krapinskog kraja. 1830. godine objavljuje u Budimu svoje najpoznatije djelo „Kratka osnova horvatsko-slavenskoga pravopisaňa” kojim je položio osnove svoje pravopisne reforme hrvatskog jezika na principu da se svaki glas treba pisati samo jednim, uvijek istim slovom. Njegovo povijesno djelo „Dogodovština Ilirije velike” ostalo je nedovršeno i neobjavljeno.

S obzirom da je na sebe preuzeo ulogu da ujedini Hrvate u kulturno jezičnom pogledu, kao književnik nije ostavio dublji trag. Među pjesmama, koje su uglavnom na kajkavskom narječju, jedino je „Horvatov sloga i zjedinjenje” (poznata po početnom stihu „Još Horvatska ni propala”) stekla veliku popularnost kao preporodna budnica.

Zaslugom Ljudevita Gaja i njegovih suradnika hrvatski je jezik nakon višestoljetnoga izgrađivanja kodificiran i proglašen službenim jezikom u Hrvatskom saboru 1847. godine.

Kuća

Tiskara Ljudevita Gaja u Ćirilometodskoj ulici u Zagrebu

Kuća
}}
Spomen ploča

Ljudevit Gaj - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više