Milka Trnina

Katarina Milka Trnina, u svijetu poznata kao Milka Ternina (19. prosinca 1863. – 18. svibnja 1941. godine) bila je hrvatska operna pjevačica, sopran. Rođena je u Vezišću kao drugo dijete u obitelji Antuna i Franciske Trnine. Nakon smrti oca 1869. godine dolazi u Zagreb kod ujaka Janka Jurkovića, hrvatskog književnika. Studirala je pjevanje kod Ide Wimberger i Ivana Zajca. Završila je Konzervatorij u Beču kod pjevačkog pedagoga Josepha Gänsbachera te je kao njegova najbolja učenica bila nagrađena zlatnom medaljom.

Prvi put nastupa na pozornici Zagrebačke opere 11. travnja 1882. godine, međutim Zagrebačka opera ju nije angažirala pa od 1883. postaje članica Opere u Leipzigu, od 1884. u Grazu, od 1886. u Bremenu te od 1890. u Münchenu, gdje je bila imenovana kraljevskom bavarskom komornom pjevačicom. Od 1900. godine djelovala je kao slobodna umjetnica. U Londonu je prvi put gostovala 1895. godine. U londonskoj opernoj kući Covent Garden u razdoblju od 1898. do 1906. godine nastupila je 56 puta. Najuspješnija je bila u ulozi Tosce u istoimenoj Puccinijevoj operi koja je u opernoj kući Covent Garden ujedno prvi put izvedena 1900. godine, koja joj je otvorila vrata u svijet, dok je sam Puccini za Milku izjavio da je najbolja Tosca koja se uopće može zamisliti. Američku karijeru započela je u Bostonu 1896. godine. U Metropolitan Operi nastupila je 79 puta u razdoblju od 1900. do 1904. godine. U njoj je 1901. bila prva Tosca, te Kundry u prvoj izvedbi Wagnerova „Parsifala” izvan Bayreutha 1903. godine.

Tijekom svoje dvadesetčetverogodišnje karijere ostvarila je 65 uloga u više od 1200 nastupa. Posljednji je put nastupila 1. rujna 1906. godine u Münchenu. Povukla se na vrhuncu svoje karijere zbog problema s mimičkim živcem. Nakon povratka u Zagreb bila je počasni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Milka Trnina je, osim po svojoj iznimnoj svjetskoj karijeri, ostala zapamćena kao velika dobrotvorka.

Kuća

Kuća u kojoj je živjela Milka Trnina

Kuća
}}
Spomen ploča

Milka Trnina - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više