Miroslav Krleža

Miroslav Krleža (7. srpnja 1893. - 29. prosinca 1981.) bio je hrvatski književnik. Podrijetlom iz građanske obitelji, završio je nižu gimnaziju u Zagrebu, nakon čega je upisao kadetsku školu u Pečuhu, a zatim i vojnu akademiju Ludoviceum u Budimpešti. Napuštajući vojnu akademiju, vraća se u Zagreb gdje počinje raditi u novinskim redakcijama, objavljivati prve književne priloge te ubrzo postaje profesionalni književnik. 1919. godine pokreće avangardistički časopis „Plamen” koji je ubrzo zabranjen iz političkih razloga, dok 1934. godine zajedno s Milanom Bogdanovićem u Beogradu pokreće časopis „Danas” koji je nakon 5 brojeva također zabranjen.

Kritički je raspravljao u raznim novinama i javnim forumima, sudjelovao je u pripremi izvedbi svojih drama, a posebno u redigiranju i objavljivanju vlastitih djela. Prvi objavljeni tekstovi su mu „Legenda” i „Maskerata” (1914.), a tijekom svoje karijere objavio je gotovo 200 knjiga.

Najpoznatija Krležina djela su: zbirka „Hrvatski bog Mars” (1922., konačna verzija 1946.), „Gospoda Glembajevi” (1928.), „Povratak Filipa Latinovicza” (1932.), „Leda” (1932.), „Balade Petrice Kerempuha” (1936.). Sudjelovao je u osnivanju i stabiliziranju mnogih institucija kao što su Leksikografski zavod, Matica hrvatska, Društvo književnika te se zauzimao za slobodan razvoj hrvatskog jezika tako što je dao potporu „Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika”. Krležijana (I-III), enciklopedija posvećena Krležinu životu i radu, objavljena je u razdoblju od 1993. do 1998. godine.

Krleža je bio najprevođeniji hrvatski pisac svojega doba, te pokretač i glavni urednik niza enciklopedija. Smatra se autorom najznačajnijih tekstova hrvatske književnosti 20. stoljeća.

Kuća u kojoj je živio Miroslav Krleža

Kuća u kojoj je živio Miroslav Krleža

Kuća u kojoj je živio Miroslav Krleža
}}
Miroslav Krleža - spomen ploča

Miroslav Krleža - spomen ploča

Miroslav Krleža - spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više