Nicolò Alighieri

U neposrednoj blizini Kamenitih vrata na Gornjem gradu nalazi se najstarija zagrebačka ljekarna, „K crnom orlu”. Ona se prvi put spominje još 1355. godine u parnici između ljekarnika Jacobusa i zagrebačkog krznara koji je tvrdio da žena koja živi s Jacobusom nije njegova zakonita žena. Krznar mu je ipak na kraju platio odštetu zbog klevete jer je Jacobus dokazao da to nije istina.

Ljekarna je nudila lijekove spravljene uglavnom od ljekovitog bilja. Lijekova mineralnog podrijetla bilo je vrlo malo, a koristili su se većinom antimon, arsen, sumpor i živa. Mogle s use kupiti i razne „čudotvorne” mješavine koje su radili sami ljekarnici.

U ljekarni „K crnom orlu” radio je i praunuk Dantea Alighierija, autora „Božanske komedije”, Nicolò Alighieri koji se oženio ovdje u Zagrebu. Obitelj Alighieri smatrala se plemenitom lozom rimskih osvajača Firence.

Prva zagrebačka ljekarna nikada nije prestala s radom, a zbog činjenice da od svog osnutka nije prestala raditi te da su građani Zagreba imali čast slušati zanimljive priče o Danteu od njegovog praunuka, danas je velika turistička atrakcija.

Kuća

Kuća u kojoj je Nicolò Alighieri imao ljekarnu

Kuća
}}
Spomen ploča

Nicolò Alighieri - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više