Stanko Vraz

Stanko Vraz (30. lipnja 1810. – 24. svibnja 1851. godine) bio je pjesnik, kritičar i prevoditelj. Rođen je u mjestu Cerovcu u Sloveniji kao Jakob Frass. U Grazu je pohađao studij prava i filozofije, dok je većinu vremena proučavao književnost i strane jezike. Ilirskim pokretom se oduševljava nakon svog prvoga posjeta Hrvatskoj 1833. godine. Iste godine u Grazu upoznaje Ljudevita Gaja. U Danici je surađivao od prvoga broja, potpisujući se u početku kao Ilir iz Štajera. Od 1837. godine piše isključivo na hrvatskom jeziku, a krajem 1838. trajno se seli u Zagreb. Vraz se smatra prvim hrvatskim profesionalnim književnikom. Neka svoja djela pisao je pod pseudonimima Jakob Rešetar s Cerovca te Nenad Bezimenović. 1842. godine s Dragutinom Rakovcem i Ljudevitom Vukotinovićem pokreće časopis Kolo. Od 1846. do 1848. godine bio je tajnik Matice ilirske.

1839. godine objavio je zbirku slovenskih narodnih pjesama „Narodne pjesni ilirske: koje se pjevaju po Štajerskoj, Kranjskoj, Koruškoj i zapadnoj strani Ugarske”. U hrvatskoj književnosti javlja se prijevodom slovenske balade „Stana i Marko” u Danici, 1835. godine, a 1840. godine objavljuje prvu od ukupno tri za života objavljene zbirke pjesama, ljubavni kanconijer „Đulabije, ljubezne ponude za Ljubicu” (I–II, III. i IV. objavljeni su posmrtno), posvećen Gajevoj nećakinji Ljubici Julijani Cantilly.

Zbirku balada i romansi „Glasi iz dubrave žeravinske”, posvećenu Dragojli Štauduar objavljuje 1841. godine. Posljednju zbirku poezije „Gusle i tambura” objavljuje 1845. godine. Vraz je napisao i zbirku od 47 soneta „Sanak i istina”, posvećenu Hildegardi Karvančićevoj, djelomice tiskanu u Danici (1845) i almanahu Iskra (1846). Vraz je, u „Ciklusu od 7 gazela”, uveo taj izvorno orijentalni lirski oblik u hrvatsku književnost koji se ubraja u najvažnija ostvarenja hrvatske romantičarske lirike.

Pisao je satire i epigrame, sabrane u ciklusima „Neotesanci I i II”, „Komari i hobadi” te „Cigani”. Vrijednim se smatra i njegov bogat i raznovrstan prevoditeljski opus. Prevodio je s latinskoga, grčkoga, češkoga, ruskoga, poljskoga, slovenskoga, engleskoga, njemačkoga, francuskoga, španjolskoga i talijanskoga, i to najviše romantičarsku poeziju. Objavljivao je putopise, dopise, bibliografske prikaze i književnokritičke članke.

Smatra se jednim od najvažnijih pjesnika hrvatskog romantizma.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Stanko Vraz

Kuća
}}
Spomen ploča

Stanko Vraz - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više