Stara gradska pivovara

Zanimljivo je kako je nastala piva, jedan od popularnijih alkoholnih napitaka. Navodno se napitak sličan današnjoj pivi spravljao dugo u povijest. Radili su ga Germani, Kelti, Slaveni.

Osim ječma i zobi, koristili su i pšenicu i heljdu. Hmelj se počeo koristiti tek u 13. stoljeću. U starom vijeku pivska središta bila su u Egiptu, Mezopotamiji i Armeniji, no ubrzo su i Grci i Rimljani otkrili čari tog napitka. Neki smatraju da nije riječ o napitku, nego o jelu, budući da je bila, a i danas je, izrazito visoke nutritivne vrijednosti.

I danas se piva proizvodi od samo 4 sastojka, a to su voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac. Kako bi se dobili razni okusi, pivi se dodaju đumbir, ružmarin, cimet, voće.

U Zagrebu, u Basaričekovoj ulici, 1721. godine nalazila se stara gradska pivovara sa svojom gostionicom. Ta gostionica bila je izrazito važna za umjetnost budući da su se u njoj održavale kazališne predstave i javni plesovi. Upravo zbog pivovare, ulica je prije nosila ime Pivarska ulica. Pivovarom je nekoć upravljala gradska općina, a 1848. godine pivovara je preseljena u Gajevu ulicu 9.

Stara gradska pivovara

Stara gradska pivovara

Stara gradska pivovara
}}
Stara gradska pivovara - spomen ploča

Stara gradska pivovara - spomen ploča

Stara gradska pivovara - spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više