Tituš Brezovački

Tituš Tito Brezovački (4. siječnja 1757. - 29. listopada 1805. godine) bio je hrvatski dramatičar, komediograf i pjesnik. Pohađao je Isusovačku gimnaziju u Varaždinu i Zagrebu. Ubrzo nakon završetka studija filozofije i teologije u Pešti, ulazi u red pavlina. Pavlini su crkveni red, koji je ime dobio po sv. Pavlu Tebanskom, svecu iz III./IV. stoljeća. Karakterizira ih bijeli habit pa su poznati kao „bijeli fratri”.

Tituš spada među značajnije predstavnike prosvjetiteljstva u Hrvatskoj. Njegova najvažnija djela su Diogeneš i Matijaš Grabancijaš Dijak. Osim što je pisao na latinskom i njemačkom jeziku, pisao je i na kajkavskom i štokavsko-ijekavskom narječju. Za njega je specifično što je kroz svoja djela spajao hrvatska narječja.

Nakon ukidanja reda pavlina od strane austrijskog cara Josipa II, prešao je u svjetovne svećenike. Posljednje razdoblje svog života proveo je kao svećenik u crkvi sv. Marka u Zagrebu.

Prilikom proučavanje literature o Brezovačkom naišla sam na jedan zanimljivi podatak. U Zagrebu se u vremenskom razdoblju od 1780. pa do 1860. godine javila njemačka putujuća družina, isprva kao đački teatar u kaptolskom sjemeništu, a kasnije u obliku plemićkog konvikta koja je obilježila tadašnji kazališni život. Na taj način predstave se održavaju sve do 1834. kada se otvorilo stalno kazalište na Markovu trgu. U razdoblju do 1834. godine bio je prikazan kazališni komad „Matijaš Grabancijaš dijak”.

Pretpostavlja se da je dio njegova književnog opusa izgubljen ili još uvijek nepoznat.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Tituš Brezovački

Kuća
}}
Spomen ploča

Tituš Brezovački - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više