Vatroslav Lisinski

Vatroslav Lisinski, pravim imenom Ignatius Fuchs (8. srpnja 1819. – 31. svibnja 1854. godine) bio je hrvatski skladatelj. 1840. godine promijenio je ime Ignatius Fuchs u Vatroslav Lisinski. Te iste godine završio je dvogodišnji filozofski studij, a 1842. i dvogodišnju pravničku akademiju. Osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je privatnim podukama Jurja Sojke i Jurja Karla Wisnera von Morgensterna.

1847. godine odlazi u Prag na glazbeno usavršavanje na Konzervatorij, ali se zbog prekoračene dobne granice nije mogao upisati kao redoviti učenik, već samo u Orguljsku školu. Privatno je učio kompoziciju i instrumentaciju kod ravnatelja Konzervatorija Jana Bedricha Kittla. 1850. godine vraća se u Zagreb jer mu nije bilo omogućeno polaganje završnoga diplomskog ispita na Konzervatoriju u Pragu, unatoč zauzimanju bana Josipa Jelačića.

Kako mu nije uspjelo da postane nastavnik u školi Hrvatskoga glazbenog zavoda, obavljao je dužnosti besplatnoga nadzornika školskih učionica i druge administrativne poslove. Jedno vrijeme je zarađivao privatnom podukom glasovira, a nakon otkaza u HGZ-u početkom 1853. godine preuzeo je mjesto privremenoga sudbenog prislušnika. 1854. godine naglo se razbolio i podlegao vodenoj bolesti u 35. godini života.

Mnogi smatraju Vatroslava Lisinskog utemeljiteljem moderne hrvatske opere, solo pjesme, zborske i orkestralne glazbe. Autor je prvih dviju hrvatskih opera, „Ljubav i zloba” (1843.–45.) i „Porin” (1851.). Skladao je ukupno 145 skladbi u jedanaest godina skladateljske djelatnosti.

Kuća

Mjesto na kojem je rođen Vatroslav Lisinski

Kuća
}}
Spomen ploča

Vatroslav Lisinski - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više