Vjekoslav Klaić

Vjekoslav Klaić (21. lipnja 1849. – 1. srpnja 1928. godine) bio je hrvatski povjesničar, književnik i muzikolog. Rođen je u Garčinu kraj Slavonskoga Broda. Studirao je povijest i geografiju u Beču, a nakon povratka u Zagreb bio je profesor hrvatske povijesti i opće povijesti na Mudroslovnome fakultetu. Obnašao je i dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu 1902. - 1903. godine.

1875. godine surađivao je u pravaškom književnom tjedniku „Hrvatska lipa”, a u razdoblju od 1883. do 1889. godine uređivao je književni časopis „Vienac”.

Svojim radom pridonio je razvoju glazbenog života u Hrvatskoj. 1882. godine osnovao je i do 1891. vodio Diletantski orkestar u Hrvatskome sokolu i bio njegov dirigent. Njegov doprinos razvoju Hrvatskoga glazbenoga zavoda (od 1890. do smrti obnašao je dužnost potpredsjednika) izrazito je značajan pa se razdoblje od 1890. do 1920. godine naziva „Klaićevom erom”. Zajedno je s Vjenceslavom Novakom 1892. godine pokrenuo i uređivao mjesečni glazbeni časopis „Gusle”, a svojim studijama značajno je utjecao na razvoj glazbene historiografije. Priredio je za tisak „Hrvatsku pjesmaricu” (1893.) gdje je u manjoj mjeri i skladao (popijevka Svraćanje).

Za svog života objavio je nekoliko atlasa i udžbenika te knjige „Prirodni zemljopis Hrvatske” (1878.) i „Zemljopis zemalja u kojih obitavaju Hrvati” (I–III, 1880.–83.). U svojem monumentalnom djelu „Povjest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX. stoljeća” (I–V, 1899.–1911.) obradio je događaje iz hrvatske povijesti do 1608. godine.

Snažno je utjecao na razvoj nacionalne svijesti i hrvatske povijesne znanosti. Iskazao se kao najistaknutiji predstavnik genetičkoga smjera u hrvatskoj historiografiji.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Vjekoslav Klaić

Kuća
}}
Spomen ploča

Vjekoslav Klaić - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više