Vladimir Becić

Vladimir Becić (1. lipnja 1886. - 24. svibnja 1954. godine) bio je hrvatski slikar rođen u Slavonskom Brodu. Proučavajući njegovu biografiju, lako je zaključiti kako je od mladih dana bio zaljubljenik u slikarstvo. Iz tog razloga je pohađao privatnu slikarsku školu Mencija Klementa Crnčića i Bele Čikoša u Zagrebu.

Nakon par godina, upisuje Akademie der Bildenden Künste u Münchenu te Académie de la grande Chaumière u Parizu, gdje radi kao crtač u časopisu Le Rire. Za vrijeme Prvog svjetskog rata dopisnik je i ratni slikar časopisa L'Illustration.

Becićevi najraniji radovi, iz vremena münchenskog školovanja, s djelima Račića i Kraljevića čine kompleks hrvatske slikarske moderne. Od 1924. do 1947. godine bio je profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti . 1930. godine zajedno s Ljubom Babićem i Jerolimom Mišeom osniva Grupu trojice, koja je važna odrednica Becićevog, ali i cijelog hrvatskog slikarstva prve polovice 20. stoljeća koje je obilježeno realističkom umjetničkom vizijom.

U zadnjoj fazi svog života, Vladimir Becić ostaje vjeran isključivo samostalnim vrijednostima viđenog motiva i osobnom doživljaju čistog slikarstva.

Kuća

Kuća u kojoj je živio Vladimir Becić

Kuća
}}
Spomen ploča

Vladimir Becić - spomen ploča

Spomen ploča
}}
Učitavanje
Prezentacija

Kako bi potaknuli promicanje umjetnosti i kulturnih vrijednosti, omogućujemo umjetnicima i kreativcima besplatnu prezentaciju

Saznaj više
#hashtag

Ako želiš da se tvoje objave s Facebooka, Twittera i Instagrama pojave na našoj stranici, dodaj im #cdkPrezentacija, #cdkZanimljivosti ili #cdkNajava

Saznaj više